Diencefal

Unelte

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Diencefalul
Detalii
Latinădiencephalon
Originea embrionarăprozencefal, derivat din tubul neural
Sistemsistemul nervos
Componentetalamus, hipotalamus, epitalamus, subtalamus
Resurse externe
Gray’sp.807
TAA14.1.03.007
A14.1.08.001
THH3.11.03.5.00001
FMA62001
Terminologie anatomică

Diencefalul (sau intercreierul [1] ) este o diviziune a creierului anterior ( prozencefalul embrionar) și este situat între telencefalul și creierul mediu ( mezencefalul embrionar). Diencefalul a fost cunoscut și sub denumirea de „ tweenbrain ” în literatura mai veche. [2] Se compune din structuri care sunt de ambele părți ale celui de-al treilea ventricul, inclusiv talamusul, hipotalamusul, epitalamusul și subtalamusul.

Diencefalul este una dintre principalele vezicule ale creierului formate în timpul embriogenezeii. În timpul celei de-a treia săptămâni de dezvoltare se creează un tub neural din ectoderm, unul dintre cele trei straturi germinale primare. Tubul formează trei vezicule principale în a treia săptămână de dezvoltare: prosencefalul, mezencefalul și rombencefalul.Prosencefalul se împarte treptat în telencefal și diencefal.

Anatomie

Diencefalul este format din următoarele structuri:

Atașamente

Nervul optic (CNII) se atașează la diencefal. Nervul optic este un nerv senzorial (aferent) responsabil pentru vedere; trece de la ochi prin canalul optic în craniu și se atașează la diencefal. Retina în sine este derivată din cupa optică, o parte a diencefalului embrionar.

Fiziologie

Diencefalul este regiunea tubului neural al vertebratelor embrionare care dă naștere la structuri anterioare ale creierului, incluzând talamusul, hipotalamusul, porțiunea posterioară a glandei pituitare și glanda pineală. Diencefalul cuprinde o cavitate numită al treilea ventricul. Talamusul servește ca centru releu pentru impulsurile senzoriale și motorii între măduva spinării și medulla oblongata și cerebrum. Recunoaște impulsurile senzoriale de căldură, frig, durere, presiune etc. Podeaua celui de-al treilea ventricul se numește hipotalamus. Are centre de control pentru controlul mișcării ochilor și a răspunsurilor auditive.

Imagini suplimentare

  • Diagrama care descrie principalele subdiviziuni ale creierului vertebrat embrionar. Aceste regiuni se vor diferenția ulterior în structuri de creier anterior, creier mediu și creier posterior.
  • Reconstrucția nervilor periferici a unui embrion uman de 10.2 mm (Eticheta pentru Diencephalon este la stânga.)

Vezi și

  • Sindromul diencefalic
  • Lista regiunilor din creierul uman

Referințe

Acest articol conține text aflat în domeniul public, preluat din pagina 807 a ediției 20 a Gray’s Anatomy (1918)  

Legături externe

  1. ^ „Interbrain | anatomy”. Encyclopedia Britannica (în engleză). Accesat în 7 mai 2021.
  2. ^ Cloake, P (august 1927). „The Influence of the Diencephalon (‘Tween Brain) on Metabolism”. Proceedings of the Royal Society of Medicine. 20 (10): 1643–56. doi:10.1177/003591572702001036. PMC 2100946Accesibil gratuit. PMID 19986038.

Categorii:

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Diencefal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top
Translate website. Click here »